Alla inlägg den 31 juli 2007

Av johanx - 31 juli 2007 17:23

Tidningarna översvämmas med inlsag som handlar om Ingmar Bergman. Det sändes extra rapport igår mitt på dagen för att beskriva hans bortgång. Idag har både Expressen och Aftonbladet minnesbilagor. Jag har oerhört svårt att dras med i storheten av denna händelse. Låt mig klargöra att jag har aldrig satt mig in i Bergmans filmer på ett mer djupt plan. Troligtvis är det... det man måste göra för att  förstå hans storhet. Under min uppväxt så visades hans filmer på tv och jag minns dom mest som märkliga och obegripliga. Någon kille i konstiga kläder ligger fullständigt omotiverat på en strand och spelar schack men en annan kille i ännu konstigare kläder... nä. Fanny o Alexander betalade jag t o m för att se på bio. Högljudda personer skrek o sprang runt i en slag Carl Larsson jul  som jag hade oerhört svåra att hitta egna referenser till. Jag vet inte om jag hittar något som jag kan ta till mitt hjärta. Om jag skulle nu i vuxen ålder titta igenom hans filmer så skulle jag troligtvis hitta mer substans men som jag tänker nu på den mannen så är det mest att många av hans filmer handlade om olika uppgörelser av hans tidigare liv.

Fanns det en glad Bergman? Fanns det en mer lättilgänglig person? Jag vet inte. Just nu känner jag inte något stort behov att ta reda på det.

Ha det gott där ute.

Av johanx - 31 juli 2007 08:39

Igår konstaterade jag att jag har väldigt liten erfarenhet av döden. Det lät naturligtvis lite lustigt när jag kunde klargöra den saken. Jag sitter ju faktiskt här o skriver men vad jag menade var att jag har inga erfarenheter av människor som stått mig otroligt nära som gått bort. Några har gjort det men det var väldigt många år sedan och jag är en annan person idag. Jag vet inte riktigt hur men vi borde prata mer om döden. Den är ju faktiskt något som händer oss alla. Varför är det lite tabu att prata om döden? Jag har inget färdigt förslag om på vilket sätt man ska prata men jag tänker om vi ändå pratar om frågan så kanske den bli mindre laddad och mindre tabu. Oj, det kanske blev en lite tung inledning på dagen. Nu ska jag sätta på Mozart på stereon och tvätta lite.

Ha det gott där ute.

Ovido - Quiz & Flashcards